Treceți la conținutul principal

Postări

masina de spalat vase, botezata cu nume de baiat - Fritz!

 Cand am auzit prim-as data de masina de spalat vase, am avut reactia romancei invata sa munceasca si sa economiseasca.  " Caaat? 3 ore pentru niste amarate de vase?   Caaaat?  Nu dau eu atatia bani pe o masina de spalat vase! Nu are cum sa spele bine....  imi dadeam eu cu parerea de priceputa... de parca as fi avut 100 de masini d`astea! " In  vremea aceea in care eram o mare filozoafa, apa nu era contorizata individual si habar n-aveam cata apa iroseam Anii au trecut, madam, adica fata, adica je, nici nu s-a mai gandit la subiectul in cauza, pana cand am vazut cu ochii mei ce inseamna sa ai asa ceva in casa. Din acea clipa nu am mai avut liniste. Ca de fiecare data-  intai am luat potcoavele (adica pastilele) si abia dupa - calul (masina de spalat vase) bineinteles dupa google-irari si framantari... Pe care? De care? Si-am ales! Bosch! Programe putine adica 4 - iar am emis o judecata de "pretentii" ca asa-s eu "disteapta". Si la aia de spalat rufe

Ceva bun cu portocale - Portocala vedeta in cutia misterelor

Am raspuns altei provocari - sa facem portocala vedeta in lunia ianuarie 2016 si gazda buna   Mona toate acestea intamplandu-se pe  Cutia misterelor  pe FB, evident. Si acum povestea portocalei mele. Mari bautori de suc de portocale, adicatelea de fresh-uri, cumpar portocale cu lada sau cu sacosa sau cu bax-ul, depinde... de oferta. Inainte de Craciun am refacut stocul mai ales ca asa-i traditia in casa mea cu portocale sub brad si coji de portocala uscate pe calorifer sau chiar pe aragaz ... doar ca pe 27 am plecat in vacanta ... copilul din dotare nu s-a atins de ele... Si au stat cuminti dezhidratandu-se incet sub brad asteptand sa faca cineva, ceva cu ele... In fiecare zi ma gandeam sa nu le pierd insa renovam bucataria si in tot balamulcul pe care l-am creat numai de ele nu-mi ardea. Cand s-a ispravit santierul fix spre ele m-am indreptat cu gandul sa fac ceva mega-ultra-senzational: sa fie un jeleu sau o crema spectaculara??? Habar nu aveam dar trebuia sa fac ceva. Asa ca le

Ciorba de cartofi cu afumatura si smantana

In luna Ianuarie 2016 - provocarea lansata de Laura  a adus pe firmament afumatura. Si m-am gandit si m-am razgandit ce as putea face eu sa pot fi prezenta asa cum am promis. Mi-am amintit de ciorbita mult pomenitei mele bunici doar pentru ca al meu sot a venit cu pofta ... "Ursuleata, da` o ciombica d`aia buna, da buna, buna de tot, cu cartoci si `fumatura si mstana... nu papam si noi" ... folosind limbajul juniorului de pe vremea cand era foarte junior Asa ca m-am pus pe prestat. Si-am curatat vreo 6 cartofi mai mari asa ca pentru gospodina puturoasa care uraste sa cumpere din cei mici, un ardei Kapia, o radacina de patrunjel, juma de telina, vreo 2 cepe, 2 morcovi, adica balarii de ciorba... toate astea in timp ce pe foc bolborosea o oala in care fierbeau niste coaste afumate de la vreun porcusor (habar n-am ce cantitate ca si kile, dar un sir juma de la alimentara achizitionat ca in dotare  nu sa exista nicio afumatoare) Si cand carnea din oala s-a apucat sa impa

Parada lunii decembrie - Cozonacul

Cu greu, dupa o perioada plina de incarcaturi emotionale, reusesc sa postez si eu Parada lunii decembrie - Traditie si gastronomie romaneasca        M-am gandit ca tema - Cozonacul - va fi o provocare pentru ca toti il iubim si din ce in ce mai putina lume il face in casa. Indiferent cat ar fi de bun si de ieftin cel de cumparat, nu se compara cu cel facut in casa. In ziua de azi lipsa timpului precum si istoriile bunicilor noastre ajung sa te sperie si sa zici ca nu vei face cu manutele tale... dar ti-amintesti mirosul si gustul acela de demult.       In spiritul traditiei indraznesc sa povestesc ca in ziua de azi este mult mai usor... - gazele nu trebuiesc pandite pentru ca presiunea este constanta sau cuptorul electric devine din ce in ce un obisnuit al bucatariilor moderne - faina de calitate gasesti fara sa te gandesti daca e buna - drojdia niciodata nu-ti mai pune probleme... Intr-un cuvant : trebuie sa ai curaj sa incerci chiar daca nu iese din prima, sa nu te dezamagest

Provocarea lunii Decembrie 2015 Traditie si gastronomie romaneasca - Cozonacul de Craciun

Sunt gazda lunii Decembrie 2015  Traditie si gastronomie romaneasca si va provoc cu tema: Maria sa, COZONACUL de Craciun!!! Povestea ca de obicei : Una din cele mai frumoase amintiri ale copilariei legate de sarbatori era magia cozonacului, de la modul miraculos in care crestea coca in bucataria bunicii mele, pana la mirosul naucitor care umplea toate coltisoarle casei. Mai ales ca anunta zile de mare bucurie, musafiri, cadouri de la  mos Craciun, zapada si joaca . Bunica mea mergea pe o reteta proprie, insa dupa ce fiecare din cei ai casei isi exprimau preferintele, face pentru fiecare dupa pofta. Cu muuuuulta umplutura si nuca, mac, stafide, multa ciocolata, dar si rahat de mai multe feluri.  Si va mai fac o marturisire – mai mereu, ca toti copiii, preferam doar miezul dulce… In familia mea preferatul este trandafirul cu visine, idee preluata de la Poka, o fata tare draga inimii mele,  Si nu ma pot abtine sa nu scriu si aici  povestea: Bunica mea facea o sum

Tochitura de post

Cum raionul de legume este foarte atractiv in aceasta perioada in care ne purificam si trupul si sufletul... am facut ochii mari cand am vazut aceasta specie de ciuperci, nu stiu cum le cheama. Am facut ochii mari pentru ca asa desenam eu ciupercile pe vremea gradinitei si cand educatoarea ma certa : " Unde-ai mai vazut tu ciuperci asa?!" Oricum eu nu vazusem ciuperci adevarate in acel timp ca deh, sunt nascuta in pietre si asfalt.   Erau reduse de la 25 lei caserola la 10 lei, cum era sa le iert, ziceti si voi?  si m-am gandit ca doar tocanita am curaj sa le fac... dar am luat si o caserola normala si alte leguminoase ... Apoi a aparut provocarea Verei cu tochitura. Si uite asa s-a nascut tochitura de legume si m-am gandit... in loc de ...   carne - ciuperci  , ficat - alte ciuperci,  cârnați - morcov,  cimbru - busuioc,  brânză rasa - tofu cu chimen, iar fasolea verde in loc de ce vreti voi...   Cate un pic din fiecare, spalate bine si trase in ulei cat sa d

Pizza si povestea ei in casa mea

M-am gandit sa va arat cum fac blatul ca la umplutura n-are rost sa va incurc! Nicio pizza nu seamana cu alta si nici nume nu are. Daca fac - si fac - pizza acasa, scap si eu de ce trebuie de prin frigider, daca vreau sa mananc un model de pizza anume atunci ies in oras Trantesc fix 1 kila de faina in castron si fac o gaura in mijloc unde arunc cu dragoste 3 lingurite de zahar tos si faram un cub de drojdie de 50 grame Budafok.  Habar nu am avut ca asa o cheama. D'aia galbena. Umplu fix o sticla de juma de litru pana sus cu apa calda, acu in post sau juma /juma, lapte si apa sau cum da Dzeu si bunul frigider, cand e fara post si mestec apa cu drojdia si zaharul acolo local ca n-o sa murdaresc altceva, ca moi,  la vase -bleah, nu-mi place!   iaca Maiaua mea e vesela Am saturat faina cu restul de apa si am pus sare 1 lingurita pe faina uscata.  Pentru tinerele mele cititoare sarea nu are voie sa aibe contact direct cu drojdia care uita sa-si mai faca datoria repede. S