Treceți la conținutul principal

Tochitura de post

Cum raionul de legume este foarte atractiv in aceasta perioada in care ne purificam si trupul si sufletul... am facut ochii mari cand am vazut aceasta specie de ciuperci, nu stiu cum le cheama. Am facut ochii mari pentru ca asa desenam eu ciupercile pe vremea gradinitei si cand educatoarea ma certa : " Unde-ai mai vazut tu ciuperci asa?!" Oricum eu nu vazusem ciuperci adevarate in acel timp ca deh, sunt nascuta in pietre si asfalt.  
Erau reduse de la 25 lei caserola la 10 lei, cum era sa le iert, ziceti si voi? 
si m-am gandit ca doar tocanita am curaj sa le fac... dar am luat si o caserola normala si alte leguminoase ... Apoi a aparut provocarea Verei cu tochitura. Si uite asa s-a nascut tochitura de legume si m-am gandit... in loc de ...
 carne - ciuperci ,ficat - alte ciuperci, cârnați - morcov, cimbru - busuioc, brânză rasa - tofu cu chimen, iar fasolea verde in loc de ce vreti voi... 

 Cate un pic din fiecare, spalate bine si trase in ulei cat sa devina ceapa transparenta si zvarrrrrr cu restul de legume, da-i si un pic de sare, un pic de piper, si le la " nasu" niste oregano sa se imparfumeze si un pic de busuioc, mi-a soptit inspiratia mea la ureche. Cand totul a inceput sa-mi iubeasca privirea am adus fuguta din balcon o sticla de suc de rosii facut de fata si ala tot cu dragoste ca asa-i sta bine omului sa gateasca cu suflet si cu pasiune si-am finalizat Mareata Tochitura cu cateva clocote de bucurie la foc domol. Pe alt ochi al aragazului se involbura tot la mine un pui de mamaliguta.
 Mi-am desavarsit opera punand 4 guguloaie de "maliga" cu lingura de inghetata si (maliga - cum ii zicea al meu ficior pe vremea cand era de-o schioapa), tochitura am pus-o asa incat sa ia in brate mamaliguta si am faramat cu gegetele (citand din acelasi autor) asa zisa branza - tofu cu chimen. Mi-am contempletat opera si parca ii lipsea ceva - doar pentru poza, jur! Am dat iar o fuga, de aceasta data la ghiveciul cu ardei chili si m-am bosumflat toata cand am constatat ca nu-mi da niciun ardei rosu. Asa ca am luat si eu unul mov - tot pentru poza . Satisfacuta de priveliste m-am infruptat cu nadejde din gateala mea. Bre? Asta-i post, pana la urma, cand eu fac o gramada de bunataturi????
 Jur ca a fost bun de tot si satios! Ar trebui sa-i multumesc Veronicai pentru provocare lunii noiembrie si sa-mi multumesc si mie ca am dorit sa particip si sa inventez ceva-ul acela care sa placa obiectivului de pozat.
                                            Sa aveti pofta in caz ca va ganditi sa incercati !

Comentarii

Cretu Veronica a spus…
Arata de nota 10.Acum m-ai provocat sa caut si eu asa ciuperci.Oricum cred ca este la fel de buna si cu alt fel de ciuperci.
Multumesc mult pentru reteta!

Cele mai vizitate

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Soft French Bread Rolls

Soft French Bread Rolls -sursa Youtube

750 g făină 6 g sare 10 g drojdie uscată 35 g zahar Se balmajesc toate acolo sa fix unde o sa se întâmple ce trebuie. 150 ml lapte călduț ( al meu fix din frigider) 180 ml apa călduță (aici am fost disciplinata) 2 ouă (direct de la frigider - cam stresant pt saraca drojdie, ce sa-i fac astea-s orele) 50 gr unt nici moale nici tare... lu asta i-am venit de hac taindu-l bucățele mici, mici Se trântesc in ordine si cate putin. Am hăituit bietul aluat cu mixerul.  Si dupa l-am luat la iubit in maini. Negresa de pe youtube nu si-a bagat mâinile in aluat. Ea a uns un castron cu ulei. Eu Nu! A zis ca a lasat la crescut 1 ora. Eu numa'15 minute sa zic, adica pana m-am învârtit sa pun la loc alea, alea
                            Ea a împărțit la ochi in 12. Eu am cântărit ca-s balanță, puii mei!

 Se întinde fiecare si se ruleaza. Apoi ar trebui sa stea iar. N-am avut timp. Am închinat si-am zis :                                                   …

Maioneza de post

Maioneza asa cum o fac eu.
Fac repede un piure din fulgi de cartofi
Pun 1 lingura de mustar. Iar cand incep cu uleiul torn cate un pic. Cum sunt singura care tin post (daca voi reusi) fac foarte putin
Gata!


Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

croque en bouche