Treceți la conținutul principal

Provocarea lunii Decembrie 2015 Traditie si gastronomie romaneasca - Cozonacul de Craciun

Sunt gazda lunii Decembrie 2015 Traditie si gastronomie romaneasca
si va provoc cu tema:
Maria sa, COZONACUL de Craciun!!!
Povestea ca de obicei :
Una din cele mai frumoase amintiri ale copilariei legate de sarbatori era magia cozonacului, de la modul miraculos in care crestea coca in bucataria bunicii mele, pana la mirosul naucitor care umplea toate coltisoarle casei. Mai ales ca anunta zile de mare bucurie, musafiri, cadouri de la  mos Craciun, zapada si joaca .
Bunica mea mergea pe o reteta proprie, insa dupa ce fiecare din cei ai casei isi exprimau preferintele, face pentru fiecare dupa pofta. Cu muuuuulta umplutura si nuca, mac, stafide, multa ciocolata, dar si rahat de mai multe feluri. 
Si va mai fac o marturisire – mai mereu, ca toti copiii, preferam doar miezul dulce…
In familia mea preferatul este trandafirul cu visine, idee preluata de la Poka, o fata tare draga inimii mele, 
Si nu ma pot abtine sa nu scriu si aici  povestea:
Bunica mea facea o sumedenie de prajituri de Craciun. Pentru mine, "mofturosul " familiei, facea intotdeauna un MAC cu cozonac si nu un cozonac cu mac.... Pe cand aveam 5 ani, fara sa ma vada, cate o lingurita si inca o lingurita, am mancat o cantitate semnificativa de mac pregatit pentru umplutura si am dormit cel mai mult in ziua aceea din toata viata mea. Ce sperietura le-am tras !!!! doar eu puteam sa fac asa ceva! 
Si... Bunica mea facea cei mai grozavi melci umpluti cu nuca si imbatati in sirop - pe care i-as manca acum - atunci nu mancam ca ma murdaream - insa mirosul lor n-am sa-l uit niciodata si stiti de ce? Ii aseza frumos sub brad si ne spunea sa nu mancam ca sunt pentru Mos Craciun . Dupa ce vine Mosul putem sa mancam si noi! Strategia era sa mancam mancarea intai nu ca mosul papa, asta am invatat mai tarziu de la americani, ca si Black Friday sau Halloven! 
Si veneau colindatori si ea le dadea melci cu nuca si veneau in fiecare an stiind ca primesc acei minunati melci si de fiecare data imi spunea: "gusta mama si tu!" Si-mi veneau lacrimile si-mi tremura barbita cand gustam, nimic nu era ca si cozonacelul pe care punea bilet "Carmenus". Tarziu am descoperit magia melcului cu nuca. Am facut si eu dupa ce ea n-a mai fost. M-am straduit in fiecare an sa iasa ca aceia! Nu ies la fel. Ce n-as da sa vina iar sa ma mangaie si sa ma roage sa mananc macar un melc! Framanta pana la epuizare 5 - 7 kg de faina din care impletea mai apoi tot felul de cocareli, cum le numeam pe atunci si ziceam ca eu n-am sa cocaresc in viata mea si nu m-am tinut de cuvant! Facea cel mai minunat tort krant, o prajitura mare cu lamaie, turta dulce in toate formele, glazurate cu ciocolata, caci royal icing nu venise la noi, cornulete, pogaci, saratele, niste fursecuri cu nuca turnate cu spritul - reteta cautata in zadar in mostenirea primita si toate de Craciun si in fiecare an nu se abatea de la meniul ei, pe langa tonele de mancare, in fiecare an aceleasi, De Revelion schimba registul doar ca tonele ramaneau! Si culmea se manca tot si de Paste si de Craciun si de Revelion si de fiecare ocazie. Ma uimea cum nu gusta nimic pentru ca postea si totul iesea perfect. N-am crezut ca voi ajunge la fel ca ea desi in multe segmente nu o egalez. As fi dat scris ca eu n-am sa fac ca ea. Cand a implinit 90 de ani i-am organizat o petrecere demna de ea si de varsta pe care o implinea. Atunci mi-a spus cat e de mandra de mine si ca n-a crezut niciodata ca o voi depasi, eu care eram un antitalent si uneori si eu ma mir de mine - scriu eu intr-o clipa de sinceritate. Mi-am dorit sa-i seman macar 10 % la capitolul talent si-i tot spuneam acest lucru iar ea imi raspundea : cheia este in intrebarea eu de ce sa nu pot? Vad ceva imi pun intrebarea invatata de la bunica si ma apuc de treaba... Si as scrie si as scrie pana mi-ar trece dorul si n-ar mai avea de unde sa curga lacrimi de dor. Aprind candela, cea mai frumoasa candela ce mi-am cumparat-o de la Sfanta Parascheva cu gandul si pentru bunica mea si se intampla o vraja... o simt calda si buna, atenta si exigenta dar plina de intelegere si de multe ori parca miroase a cozonacul ei si zambesc amintindu-mi cat de tare o suparam ca mancam doar umplutura....

Comentarii

Monica Patrichi a spus…
Deosebit articol. Ma bucur ca v-am citit si descoperit.
Monica
Carmen a spus…
va multumesc din suflet
Carmen a spus…
va multumesc din suflet
Ce frumos! Te pup si spor la cocareala, ca-ti iese tare bine! >:D<
Simona Callas a spus…
E superb cozonacul tau, unul dintre cei mai frumosi pe care i-am vazut vreodata. Felicitari si pentru el si pentru articol! <3

Cele mai vizitate

Croissant - usor si repede de facut

E prima oara cand incep direct cu reteta pentru ca stiu cat e de pretios timpul fiecaruia  iar povestea pentru cei care vor si povestea la sfarsit,  nu dezamagesc

Avem nevoie de: 600 gr faina (eu am utilizat Raftul Bunicii )  1,5 lingura drojdie uscata sau mai exact 1 pachetel si jumatate 6 linguri de zahar 390 ml lapte caldut 250 gr unt moale 1 lingurita sare ou si un pic de lapte pentru uns Sa trecem la treaba: in bolul mixerului am pus drojdia, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte si m-am facut ca le uit pret de 10 minute Apoi am trantit toata faina, sarea si i-am dat bice. Apai bice i-am dat eu dar martoaga de mixer se impotrivea asa ca in loc sa pun cate un pic de lapte din ce ramasese de pus a trebuit sa-i dau sa bea tot odata. Doamne ce s-a chinuit! Am ramas total nesimtitoare privind doar coca si mirandu-ma ce stil de framantat . L-am iertat pana la urma cam dupa 10 minute si i-am dat pace! Am acoperit cu folie alimentara bolul si l-am varat in cuptor ca sa nu fiu tent…

Soft French Bread Rolls

Soft French Bread Rolls -sursa Youtube

750 g făină 6 g sare 10 g drojdie uscată 35 g zahar Se balmajesc toate acolo sa fix unde o sa se întâmple ce trebuie. 150 ml lapte călduț ( al meu fix din frigider) 180 ml apa călduță (aici am fost disciplinata) 2 ouă (direct de la frigider - cam stresant pt saraca drojdie, ce sa-i fac astea-s orele) 50 gr unt nici moale nici tare... lu asta i-am venit de hac taindu-l bucățele mici, mici Se trântesc in ordine si cate putin. Am hăituit bietul aluat cu mixerul.  Si dupa l-am luat la iubit in maini. Negresa de pe youtube nu si-a bagat mâinile in aluat. Ea a uns un castron cu ulei. Eu Nu! A zis ca a lasat la crescut 1 ora. Eu numa'15 minute sa zic, adica pana m-am învârtit sa pun la loc alea, alea
                            Ea a împărțit la ochi in 12. Eu am cântărit ca-s balanță, puii mei!

 Se întinde fiecare si se ruleaza. Apoi ar trebui sa stea iar. N-am avut timp. Am închinat si-am zis :                                                   …

Maioneza de post

Maioneza asa cum o fac eu.
Fac repede un piure din fulgi de cartofi
Pun 1 lingura de mustar. Iar cand incep cu uleiul torn cate un pic. Cum sunt singura care tin post (daca voi reusi) fac foarte putin
Gata!


Negresa de post

Reteta mai intai pentru cei cu timpul sau rabdarea limitate:

Pregatim ingrediente uscate intr-un castron mai maricel:

300 gr de faina
3 linguri de cacao
un praf de sare
1 lingurita zdravana praf de copt

se amesteca un picusor

Intr-un ibric :

150 ml ulei
300 ml apa
150 gr zahar
vanilie

Pentru mai tarziu: 3-4 linguri cu dulceata, scortisoara, nuci, alune, coaja de lamaie sau portocale, ciocolata pentru topit sau zahar pudra sau nuca de cocos... Dulceata e cam obligatorie in rest e dupa gust, dupa ce ai, dupa muschii fiecaruia !

Deja am elucidat etapele.

Se trece la balmajire. Din ibric se toarna din lichid, in timp ce se amesteca, :)))) peste ce am amestecat in castron. V-am spart cu fraza asta! La final venim cu dulceata si mai amestecam nitel, dupa care ii dam cu zdrang ce avem sau ce vrem. Pentru ca suntem aproape de Craciun eu am pus vanilie si scortisoara, niste alune si caju dulce sarat de la Lidl - cam o mana, cam atat mai aveam in punga. E bine sa fie pusa hartie de copt sau pur…

croque en bouche