sâmbătă, 17 decembrie 2016

Painea de Craciun

Trantesc fix 1 kila de faina in castron si fac o gaura in mijloc unde arunc cu dragoste 3 lingurite de zahar tos si faram un cub de drojdie de 50 grame Budafok. Habar nu am avut ca asa o cheama. D'aia galbena. Umplu fix o sticla de juma de litru pana sus cu apa calda, acu in post sau juma /juma lapte si apa sau cum da Dzeu si bunul frigider cand e fara post si mestec apa cu drojdia si zaharul acolo local ca n-o sa murdaresc altceva cand la vase -bleah, nu-mi place!

 Pana sa scriu  postarea iaca Maiaua mea e vesela.

Am saturat faina cu restul de lichid si am pus sare 1 lingurita pe faina uscata. Pentru tinerele mele cititoare sarea nu are voie sa aibe contact direct cu drojdia care uita sa-si mai faca datoria repede. Si mi-am mai mazgalit mana prin castron si dreapta, sa pot face poze. Ce de sacrificii! Apoi am pus pe rand 4 pumnisori de ulei. Pozele vorbesc. Am continuat mangaierile cu coca pana a ramas si mana si castronul curat. Am inchinat aluatul cum m-a invatat bunica si i-am dat pauza dar numai lui caci eu ma duc la maretul friguder sa vad ce-mi da. si am format o bila de aluat pe care am invelit-o cu folie de plastic si-am lasat-o cam 30 de minute sa creasca, sa se faca mare!
si a crescut cu voiosie
am pus hartie de copt in tava, am format ca pe o chifla motul caciulii Mosului, restul l-am asezat cum m-am priceput ca sa-i formam capul, urmand ca mai apoi cu foarfeca de bucatarie sa-i tai barba. Pentru ochi am pus 2 masline si pentru gurita, o rosioara.
cu rabdare l-am lasat pe bietul Mos sa creasca din nou si inainte de cuptor l-am uns cu galbenus de ou si o lingura de lapte, cat sa se bronzeze frumos in cuptor. La cuptor a stat tot cam 30 de minute la 170 de grade.
si iaca si pufosenia in sectiune
Bucurati-va!

Un comentariu:

Loredana spunea...

Arata tare bine painea de Craciun. de revista, nu altceva, ca si toate bunatile pe care le-ati pregatit cu atat drag!